26 Ekim 2014 Pazar

Saçkıran İlacı

Saçkıran İlaçları


Eğer saçkıran hastasıysanız, ilk duyduğunuz geleneksel tıbbi tedavi yöntemleri olan sarımsak ve sirke ruhudur, sonrasında doktora giderseniz size kortizonlu losyon veya iğne yazarlar, yanına mantar ilacı verebilirler o da olmadı eczaneden majistral ilaç yaptırırsınız. Geleneksel yöntemlerden modern tıbba kadar saçkıran ilaçlı tedavisindeki genel yaklaşım kısaca böyle özetlenir. Bende size bu yazımda saçkıran ilaçlarını anlatacağım. 
 


Bu arada önemli bir not olarak belirteytim ki, çocuklarda görülen ve saç kıran denilen "tinea kapitis" direk bir mantar hastalığıdır ve bölgede yara yapar, ayrıca özellikle evcil hayvanlardan bulaşan bir cins mantar olan özellikle sakal kıran da görülen "tinea barbae" de bir mantar hastalığıdır, saçta da görülebilir ve bu mantar hastalıklarında kortizon kullanılmaz. Bu mantara bağlı hastalıklara da saçkıran denmektedir ama bizim kastettiğimiz, alopesi areata hastalığında ciltte kızarıklık ve yara olmaz, cilt kaymak gibi pürüzsüzleşir. 

Alopesi areata için genelde strese bağlı bir bağışıklık sistemi (immun) kökenli bir hastalık dense de bazı yerlerde bunun bir mantar olduğu tahmini yürütülüyor, gerekçe olarak halkasal genişleme ve çeşitli bölgelere yayılması gösteriliyor. Tahmini yürütülüyor diyorum çünkü saçkıran dediğimiz alopesi areata için günümüzde dahi hala tam teşhis konulmuş değil. Bende bu görüşe katılarak ileride size anlatacağım kürü geliştirdim. Soru soran arkadaşlar oldu, onlara da dediğim gibi kendi üzerimde deniyorum yakın bir zamanda resimler ve videolarla anlatacağım. Ayrıca bilmenizi isterim ki, ben ne şifalı bilmem ne satıcısıyım, ne de size bir şey satacağım. Kürde kullandığım malzemeleri yazacağım siz dilediğiniz yerden temin edebilirsiniz.

Saçkıran Bitkisel İlaçlar


Saçkıran sorunu için ülkemizde hemen akla ilk gelen bitkisel metodlar, sarımsak, sirke ruhu, tentürdiyot, ardıç katranı gibi metodlardır. Bu bitkilerin yada maddelerin ortak noktası mantara karşı etkili olmalarıdır. Zaten kendi tedavim için geliştirdiğim kürden saçkıranın bir mantar hastalığı olduğu teşhisinden yola çıkarak buldum. 

Saçkıran veya sakal kıran için kullanılan bitkileri araştırmak için internette çok fazla okuma yaptım. Hasta olanlar bilir, en ufak bir bilgi ve umut bile çok önemli. Zaten moralle alakalı bir hastalık olduğu için saçın veya sakalın o durumu insan moralini tamamen çökertiyor.

Saçkıranda yabancı kaynaklarda tavsiye edilen bitkisel ilaçlar şunlar, soğan suyu, hibiskus, pelin otu, lavanta yağı, çay ağacı yağı, tarçın yağı, hint yağı biberiye yağı, iyot. Bizdeki sirke ruhunu pek bilen yok, sarımsağı ise yeni yeni keşfetmişler.

Burada yerli ve yabancı kaynaklarda adı geçen bitkilerin çoğu anti mantarik ve anti bakteriyel bitkilerdi araştırmalarım bunu gösterdi.

Saçkıranda Doktorların Yazdıkları ilaçlar


Dokotrlar saçkranda kortizon dediğimiz kortikosteroidleri yazarlar genelde, bunlar saç derisine sürülen pomat, losyon krem olabildiği gibi kortizon iğnesi de olabiliyor. Saçkıran için majistral ilaçlarda hazırlatılabiliyor. Ayrıca tedavinin yanıt vermediği durumda puva tedavisi, sadbediphencyprone (dpcp), ditranol, minoxidil gibi yöntemlere başvururlar.

Saçkıran Majistral Formül


Doktorlar tarafından reçete edilen eczanelerde hazırlanan majistral saçkıran ilaç tarifleri ise şunlar.

  • Asetik Asit (galasiyal acetic acid)   3 gr
  • Kloral Hidrat                                6 gr
  • Dietil Eter                                    37 gr
  • Alkol                                           54 gr

Bu majistral formüldeki galasiyal acetic acid bildiğimiz asetik asitin saf hali, ama %3 kullanılmış, yani sirkeden bile daha az, kloral hidrat kuvvetli bir madde aslında bir uyutucu ilaçmış, ama mukoza üzerinde etkiliymiş, bu da esasen dış deriyi inceltmek için kullanılmış olabilir. Eter %37kullanılmış, eter uyuşturucu anestezik bir madde. Saçkıran araştırmalarım sonucu oluşan kişisel kanaatim bunun saçkıranda kuvvetli bir etkisi olmayacağı yönünde.

  • Kafur                        2,5 gr
  • Amonyak çözeltisi      5 gr
  • Çam Terebentin         25 gr
  • Kafurlu alkol              62,5 gr

Bu majistral formül ciddi anlamda mantar kırıcı etkiye sahip bir ilaç. Kafur ve amonya ciddi anlamda antifungal maddelerdir ve cildi tahriş ederler. 

  • Salisilik Asit          0,5 gr
  • Potasyum Nitrat    0,5 gr
  • Destile Su             22 ml
  • Alkol                    77 ml

Bu majistral formülde, salisilik asit soyucu potasyum nitrat mantar ve bakteri kırıcı özelliktedir. Oranlara bakınca çok kuvvetli durmasa da günlük kullanımda uzun vadede işe yarama ihtimali var. Bu majistral formüllerden başka kınakına tentürü, kükürt, glikolik asit, katranla yapılmış başka majistral tarifler daha vardı yabancı kaynaklarda ama konuyu daha fazla uzatmak istemedim.

Bu majistral ilaçlarda düşüncemde haklı olduğumu aslında alopesi areata yani saçkıranın bir çeşit mantar olduğu görüşümü perçinledi. Kür tarifine oldukça az kaldı, ilk denememin üzerinden 1 hafta daha geçti ve sonuçlar yüzümü güldürüyor, bir sonraki yazıya kadar sağlıcakla kalın.

2 yorum:

  1. Paylaşım için çok teşekkürler. Bende de sakallıdan var yayılıyor. Yazılarınızdan çok istifade ettim. Ama TCA kullanımı sonrasında sonuç alabildiniz mi? Blog Kasım 2014 te kalmış. Son durum nedir acaba, TCA Yavsiye ediyormusunuz? Çok teşekkürler . Çok geçmiş olsun.

    YanıtlaSil