15 Kasım 2013 Cuma

Saç Kıran Belirtileri


Saçkıran Belirtisi


Bir çok insan aniden dökülen saçları karşısında şok olabiliyorlar. Sağdan solda duydukları ilk teşhis, bilmem kimleri buna yakalanmış sarımsak sürmüşler geçmiş, veya iğne yaptırmışlar çıkmış oluyor. Oysa saçkıran olan bölgenin sarımsakla falan hemen geçmesi mümkün değil. 

Bu yazıda size saçkıran belirtileri nelerdir konusunu açıklamaya çalışacağım. Hoş öyle önceden belirtileri olan bir hastalık değil saçkıran. Bağışıklık sisteminin insana bir garip oyunu, bir anda aniden dökülen saç bölgeleri zamanla daha yaygınlaşıyor, saç kıran stresten oluşsa da, bir süre sonra siz, birde dökülen saçlardan dolayı stres oluyorsunuz. Bir çok saçkıran yani alopesi areata hastasının sosyal hayatı korkunç etkileniyor bu durumdan.


Saçkıranın Belirtileri Nelerdir


Alopesi areata belirgin bir rahatsızlık yani sancı, ağrı, şişme gibi direkt bir belirti vermediği için, genellikle dökülme anında anlaşılan bir hastalıktır. Saçkıranda saçın büyümesi aniden durur ve saçlar tutam tutam kökünden ayrılır. Alpopesi areata genellikle üç safhadan oluşur. 

İlk safhada saçlar ufak bir veya birden fazla alanda aniden dökülür. İkinci safhada dökülen alanlarda genişleme olur. Üçüncü ve son safhada saçlar başlangıçta renkleri beyaz veya sarı olarak çıkmaya başlarlar. Saçların tamamen çıkması aylar hatta yıllar sürebilir. Ayrıca bazı saçkıran durumlarında özellikle steroid yani kozrtizon tedavisi uygulandığında çıkan saçlar yeniden dökülebilir, aynı şey sarımsak ve sirke ruhu için de geçerlidir, saçların çıkan kısmının yerine yenileri dökülme gösterebilir.


Alopesi Areata Belirtileri


Alopesi areata insanların %2'sinde görülen nedeni tam olarak belli olmadığı için kesin tıbbi tedavisi olmayan bir hastalıktır. Özellikle 20 yaş altı olmak üzere insanların %2'sinde ömürlerinin bir bölümünde bu hastalık görülmektedir. Genellikle bağışıklık sisteminin yol açtığı bir hastalıktır ve mantarik bir durum olduğu düşünülmektedir. Saçkıran veya sakalkıran olan insanların %5'inde yani tüm insanların %0,01 (binde birinde) inde ise tüm saçlar dökülebilir. Bu duruma alopesi totalis denilir ve saçların çıkması daha uzun zaman alabilir. Ayrıca  saçkıran yani alopesi areata olan insanların  %0,005 (yüzbinde beşinde) vücut kılları tamamıyla dökülür, bu durum alopesi üniversalis olarak bilinir. Saçkıran  psikolojik olarak hastayı etkileyan bir rahatsızlıktır. Strese bağlı ortaya çıkan alopesi areata sonucunda insanlar daha da üzülerek yaşam kalitelerini düşürürler. Sosyalleşme açısından insanı zor durumda bırakan bir hastalıktır.

Saçkıran Nasıl Anlaşılır


Aniden saçlar dökülür ve yuvarlak saçsız alanlar oluşur. Bu alanlar giderek genişler. Uzun yıllar sonra bu bölgede tekrar çıkan saçlar beyaz ya da gri renkte olmaktadır. Bazı kişilerde saçların döküldüğü bölgede hafif kaşıntılar meydana gelebilir. Daha belirgin bir belirtisi bulunmamaktadır.

Hastalıkla ilgili belirti aniden yaşanan saç dökülmesi ve saçta bazen para büyüklüğünde halkasal dökülmeler bazende avuç içi büyüklüğündeki saç azalmalarıdır. 

Alopesi areata hastalarının bu durumu oldukça fazla dert etmemeleri lazım. Alopesi areata yani saçkıran belirtisi olan ani dökülme yaşadıklarında derhal bir hekime muayene olmaları onlar açısından faydalıdır. Ayrıca saç dökülmesinin kalıcı olmadığını bilmelisiniz. Dökülen saçlarınız zamanla çıkacaktır sorun etmeyin.

Hastalıkla ilgili, saçkıran, saçkıran tedavisi, alopesi areata yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder