25 Ekim 2014 Cumartesi

Saçkıran Kortizon

Kortizon

Saçkıran rahatsızlığı yaşadığı için doktora giden insanların büyük çoğunluğu öyle ya da böyle kortizonlarla tanışıyor. Kortizonlar hap, krem ve iğne gibi şekillerde saçkırana uygulanıyor. Bu yazıda sizler için kortizonları aktarmaya çalışacağım.

Kortizon yani kortikosteroidler, böbrek üstü bezinden salgılanan, iltihaplanma önleyici, canlandırıcı ve metabolizma düzenleyici özellikleri olan bir hormon. Kortizon noktasında ilk uyarı olarak şunu bilin ki doktor gözetiminde olmadığı sürece uzun zaman kortizon kullanmak hastaya fayda değil zarar verir. Kortizon vücudun hormon dengesini bozabilir, obezite yapabilir veya kemik erimesi olarak karşınıza çıkabilir, tabi bunlar en çok gözlemlenen yan etkiler, bunlar haricinde bir sürü istenmeyen yan etki yaratabilir.


Kortizon Nedir 

 

Kortizon harekete geçirme kelimesinden adını alan bir hormondur. Aslında kortikosteroid denen bu maddeler (steroid karbon yapılı yağların genel adıdır) ikiye ayrılırlar glukokortikoidler ve mineralkortikoidler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bizim saçkıran tedavisinde kullandığımıs cinsi glukokortikoidlerdir. Bu glukokortikoidlerin temel özelliği metabolizma ve bağışıklık sistemini düzenlemeleridir. Bu genel tanımdan sonra asıl konumuz olan saçkıran'da kortizonlar neden kullanılıra girelim.

Saçkıranda Kortizon Kullanımı


Saçkıran hastalığının tedavisinde yaygın biçimde kortizon kullanılır. Kortizon hap, losyon-krem veya iğne yoluyla uygulanır. Peki kortizon saçkıranda nasıl bir etki gösterir. Kortizon uygulanan bölgelerde saçköklerinde bir uyarım gerçekleşir ve saçlar tekrardan çıkmaya başlarlar. Ancak çıkan saçlar genellikle yeniden döküldüğü görülmektedir.  Saçkıranda kullanılan kortizonlar şunlardır .

Kortizon Losyon, Krem ve Pomatları


Elocon Pomat

Bu pomat  %0,1 "mometazon furoat" vardır 30 gr olarak satılır. Merck tarafından üretilir.

Codermo Losyon

Bu krem'de  %0,1 "mometazon furoat" vardır 30 ml olarak satılır. Berksam ilaç tarafından üretilir

K-maxader Merhem

Bu krem'de  %0,1 "mometazon furoat" içerir 30 gramdır, kurtsan ilaçları tarafından üretilir.

M-Furo Krem

Bu kremde %0,1 "mometazon furoat" içerir 30 gramdır. Fungal, viral ve tüberküler deri lezyonlarında, Herpes simplex ve Herpes zoster varlığında kullanılmaması önerilir. Orva ilaç tarafından üretilir.

Momecon Krem

Bu kremde %0,1 "mometazon furoat" içerir 30 gramdır. Bilim ilaç tarafından üretilir.

Momentum Losyon 

Bu kremde %0,1 "mometazon furoat" içerir 30ml olarak satılır. Koçak Farma tarafından üretilir.

Yukarıda saydığımız kremlerin ortak noktası "mometazon furoat" isimli cilde uygulanan bir kortikosteroid içermeleri. Vücutta iltihap, kızarıklık ve şişliğe yol açan kimyasalların etkisini azaltan bir madde ürünlerde %0,1 aktif madde içerecek şekilde yapılıyorlar yani 1 gram1 mg "mometazon furoat" vardır. Genelde iltihap ve kaşıntı giderici olarak kullanılıyorlar ve egzama, sedef ve alerji için kullanılan bir ilaç gurubu. Bu ilaçların saçkırana yazılma nedeni kortizon içermeleri.

Ancak bu noktada sadece fungal, viral ve tüberküler deri lezyonlarında kullanılmaması önerilmiş, eğer saçkıran mantarik bir hastalık düşüncesini benimsersek bu durumda bu ilaçları saçkırana kullanmak faydalı olmayabilir. Bunu bir kenara yazdık.

Beklazon Krem 

Bu kremde  % 0.025 "beklometazon dipropionat" içerir. 30 gr olarak satılır. Bilim ilaç tarafından üretilir.

Beklamet Pomad 

Bu pomad % 0.025 "beklometazon dipropionat" içerir. 30 gr olarak satılır. Osel ilaç tarafından üretilir.

Bu krem türünün hammaddesi  "beklometazon dipropionat" isimli maddedir. Bu madde Potent gruba dahil, kuvvetli bir topikal kortikosteroiddir. Genelde diğer kortizonlara cevap vermemiş egzama,  dermatitis ve psoriasisdurumlarında kullanılıyor.

Dermovate Merhem

Bu merhem %0.05 klobetazol 17-propiyonat içerir. 50 gr olarak satılır. Glaxo Smith Kline İlaçları tarafından üretilir.

Clovate Krem

Bu krem %0.05 klobetazol 17-propiyonat içerir. 50 gr olarak satılır. Pharmactive İlaç tarafından üretilir.

Psoderm Losyon 

Bu losyon %0.05 klobetazol 17-propiyonat içerir. 25 ml olarak satılır. Sandoz İlaç tarafından üretilir.

Psovate Losyon

Bu losyon %0.05 klobetazol 17-propiyonat içerir. 25 ml olarak satılır. Kurtsan İlaç tarafından üretilir.

Bu gurubun hammaddesi  "klobetazol 17-propiyonat" isimli maddedir. Bu madde de inatçı egzama, dermatit ve sedefte kullanılan bir kortizonlu krem, seboreik dermatit durumlarında da kullanılıyor. Ancak rozasea, akne vulgaris, perioral dermatitte, perianal ve genital pruritusta, herpes simpleks, su çiçeği, mantar veya bakterilerin neden olduğu primer enfekte deri hastalıklarında kullanılması önerilmiyor.

Locoid Krem

Bu krem %0,1 hidrokortizon -17- butirat içerir. 30 gram olarak satılır. Santa Farma tarafından üretilir.

Bu kremin hammaddesi hidrokortizon -17- butirat isimli kortikosteroiddir. Ekzemalar, psöriazis, likenler, lupuslar, nörodermatit, güneş ve radyasyon dermatitleri, kontakt dermatit, intertrigo, diaper döküntüleri ve anüs, vulva, skrotum kaşıntılarında kullanılmaması gerekiyor.

BUnlar haricinde Hipokortizon asetet içeren kortos krem, hipokort krem, Ureacort krem, cortimycine krem ve tiozone kremlerde saçkıran rahatsızlığında kullanılan kortizonlu kremlerdir. Şİmdi de Kortizonlu hapları inceleyelim.

 

Kortizon Hapları


Prednol

Bu hap metilprednisolon içerir genelde 4mg ve 16 mg olarak satılan bir haptır. Her kutuda 20 tablet vardır. Mustafa Nevzat ilaç tarafından üretilir. Ayrıca ampül formu da mevcuttur.

Urbason 

Bu hap metilprednisolon içerir genelde 16 mg olarak satılan bir haptır. Her kutuda 20 tablet vardır. Aventis ilaç tarafından üretilir.

Precort

Bu hap metilprednisolon içerir genelde 4 mg 16 mg olarak satılan bir haptır. Her kutuda 20 tablet vardır. Koçak Farma ilaç tarafından üretilir.

Bu hapların hammaddesi metilprednisolon isimli maddedir. Çok geniş alanda kullanılan bir kortikosteroid bir hap gurubudur. Kullanılmaması gereken durumlar için şunlar belirtilmiştir, herpes simpleks, kratitis, akut psikoz, relatif olarak, peptik ülser, divertikülit, osteoporoz, renal yetmezlik, tromboembolik temayüllerde, kronik psikozik reaksiyonlarda, varisella, fungal hastalıklar ve diğer ekzamatöz hastalıklarda kullanılmamalıdır.

Genkort

Bu hap hidrokortizon içerir. 10 mg hidrokortizon içerir 60 tablet olarak satılan bir haptır. Gen ilaç tarafından üretilir.
Yukarıdakiler gibi bazı kortizon hapları saçkıran tedavisinde kullanılmaktadır. Şimdi son olarak kortizon iğnelerini inceleyelim.

 

Kortizon İğneleri

 

Kenacort-a

Bu ampul formundaki ilaç triamsinolon asetonat isimli hammaddeyi içerir. 40 mg aktif madde 1 ml ampul olarak satılır. Deva ilaç tarafından üretilir.

Sinakort-a 

Bu ampul formundaki ilaç triamsinolon asetonat isimli hammaddeyi içerir. 40 mg aktif madde 1 ml ampul olarak satılır. İbrahim Ethem Ulagay ilaç tarafından üretilir.
Bu ampul formlarının hammaddesi  triamsinolon asetonat isimli maddedir. Bu hammadde endokrin hastalıklar, romatizmal hastalıklar, kollojen doku hastalıkları, mide-barsak sistemi, cilt hastalıkları, göz hastalıkları, kan hastalıkları, neoplastik hastalıklar ve ödem gibi çok çeşitli ciddi enflamatuvar ve/veya alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Diprospan

Bu ampül formundaki ilaç "Betametazon Dipropiyonat + Betametazon Sodyum Fosfat" isimli kortikosteroid içeriyor. 1ml apul olarak satılıyor. Schering Plough Tıbbi Ürünler tarafından üretiliyor.

Diproklenat

 
Bu ampül formundaki ilaç "Betametazon Dipropiyonat + Betametazon Sodyum Fosfat" isimli kortikosteroid içeriyor. 1ml apul olarak satılıyor. Koçak Farma tarafından üretiliyor.
 
Diğer kortikosteroidlerde olduğu gibi, sistemik mantar hastalığı olanlarda, betametazon dipropiyonat, betametazon sodyum fosfat, diğer kortikosteroid ler ya da Diprospan'ın içindeki diğer maddelere aşırı duyarlı olan kişilerde kullanılmamalıdır.
 
Celestone Chronodose


Bu ampul formundaki ilaç " Betametazon Asetat + Betametazon Disodyum Fosfat" isimli kortikosteroidleri içeriyor. 1 ml ampul olarak satılıyor. Schering Plough Tıbbi Ürünler tarafından üretiliyor.

Yukarıda saçkıran tedavisinde kullanılan kortizon ilaçlarını sizler için listelemeye çalıştım, illaki eksikler ve yanlışlar vardır kusura bakmayın. Kortizonlar özellikle uzun süreli kullanımda muhakkak doktor kontrolünde kullanılması gereken ilaçlardır bunu hemen belirteyim.

Bende geçmiş saç kıran tedavilerimde kortizonlu krem ve iğne kullandım. Ama her seferinde çıkan saç geri döküldü. Zararı yan etkileri vb. bir yana, konu saçkıran oldu mu insanın gözü hiç bir şey görmüyor. Neyse konuyu daha fazla uzatmadan bir tespitimi paylaşayım. Bütün kortikodteroidler yani kortizonlar mantar ve virüslerde kullanılmaması gereken ürünler olarak listeleniyor. Eğer alopesi areata bir mantar hastalığıysa bu durumda kortizonun hastalığı düzeltmekten ziyade yaymaya yarayacağını düşünüyorum. Bu arada bir bilgi daha vereyim "tinea kapitis" isimli hastalık da çocuklarda görülen ve saçkıran diye adlandırılan bir hastalık ve bu tamamen mantar enfeksiyonu kökenli, bunu alopesi areata ile karıştırmamak gerekiyor.

Ama dediğim gibi alopesi areata için mantar hastalığı diyenler doğru söylüyorlarsa o zaman kortizon bu mantarı çoğaltabilir, zaten kortizondan bir süre sonra saçları veya sakallarının döküldüğünü söyleyen insanların şikayetleri de muhtemelen bu yüzden oluyor. Neyse ben size bahsettiğim saçkıran tedavisini yakında yazacağım. O tedavinin bir kısmında kortizonlardan ben de yararlanacağım saçın çabuk çıkması için. Ama öncesinde mantarik bir durumsa ki ben öyle olduğunu düşünüyorum o mantarı saç derimden, sakallarımdan temizledikten sonra kortizon uygulayacağım. Sevgiyle kalın.

2 yorum: