17 Kasım 2013 Pazar

Sakal Kıran Nedir


Sakal Kıran


Sakal kıran, gerginlik ve stres kaynaklı saçlarda veya sakallarda meydana gelen kıl dökülmeleri olarak ifade edilebilir. Sakal kıranın ilk başlangıç aşaması madeni para büyüklüğünde bir alanda dökülme olarak görülür. Genellikle yayılma göstermez ama  bazı durumlarda zamanla bir kaç bölgede oluşamaya başlar. Sakal bölgesinde 25 kuruş büyüklüğünde başlayan sakal kıran, tedavi edilmediği takdirde genişleyebilir.  Sakal kıran yavaş yavaş ilerleyebilir veya aniden öbek öbek dökülmeler olarak kendisini gösterebilir.


Sakal Kıran Neden Olur


Sakal kıran yetişkinlerde rastlanan bir hastalıktır ve stresten oluşur. Saçkıran gibi bir çeşit bağışıklık sistemi rahatsızlığı olarak görülebilir. Ayrıca bir çeşit hayvan mantarı (at, köpek, sığır) olan "trichophyton" cinsi olan "tinea barbae" cinsi bir mantar hastalığıdır. Sakal kıranın mantara bağlı olan bu cinsi iltihaplı bir hastalık olup, hayvan besleyen veya bakımını yapan kişilerde görülebilir. Hijyen koşullarınız yetersizse sakal kıran görülme sıklığı artmaktadır.

Sakallarda yara gibi olan sakal kıran türünde bulaşıcı mantar kıl keseciğinin ağzına tutunur ve keseciğe girer. Mantarın açığa çıkardığı zehirli maddelerle kıl keseciği ve çevresinde iltihap oluşturur ve bölgeyi yara yaparak sakalları döker. Böylece deri yüzeyinde kabartı oluşturan, kırmızımsı, kabukla ya da kanamalı lezyonlar sonucu kıl keseciği yıkıma uğradığından kıllar yok olur. 

Sakal kıranın diğer şekli ise ciltte tüyleri döker ve tüy dökülen bölgede pürüzsüz görünüm açığa çıkar yara vb. durumlar oluşmaz. Bu durumdaki sakal kıran saçkırandan dolayı oluşan sakal kırandır.


Sakal Kıran Tedavisi


Erkeklerin hepsinde rastlanan bir sorun olmamakla beraber olayın psikolojik olarak insanları rahatsız eden bir hastalıktır sakal kıran ve insanların yaşam kalitelerini düşürmektedir. Bazı kaynaklarda hijyene dikkat edilmemesi ve kişisel eşyaların ortak kullanımının sakal kıran hastalığına neden olduğu belirtilmektedir.

Saçkıranla paralel izleyen sakal kıran vakalarında, saçtan sakala bir dökülme olabileceği gibi sakaldan saça sıçrayan dökülmelerde gözlenmektedir. Alopesi areata totalis ve alopesi areata universelis durumlarında vücuttaki kılların çoğu dökülmektedir. Sakal kıran vakalarında en yanlış görüş tıraş etmenin bölgede sakalların tekrar çıkmasını sağlayacağı görüşüdür. Bu tarz durumlarda traş olmak hastalığın diğer bölgelere yayılmasını kolaylaştırır. Sakal dökülmesi yaşıyorsanız uzman bir hekim desteği almanız faydanızadır. Tedavi edilmediği zamanlarda kılsız sakalların olduğu alan genişlemekte ve yayılmaktadır.

Sakal kıran tedavisine başlamadan önce her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da buna neden olan faktörlerin belirlenmesi oldukça önemlidir. Tedavi süreci hastalığın teşhisi ve hastalığa neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması olarak seyreder. Bir çok durumda kesin sonuç alınmamasının nedeni insanların tedaviye gerekli duyarlılık ve özeni göstermemesidir. 

Eğer sorununuz stres ve gerginlik kaynaklı ise öncelikle hastada buna sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Psikolojik destek almanız gerekebilir. Bunun haricinde sakal kıran tedavisi için saçkıranda yazdığımız yöntemler geçerlidir.

Sakal Kıran Bitkisel Tedavisi


Sakal kıran tedavisi için halk arasında bitkisel bir çözüm olarak bir çok bilgi dolaşmakta ve internette bununla ilgili çok fazla yazı bulabilmektesiniz. Ancak uyarmak isterim ki bu yazılanların çoğu ciddi anlamada bir sonuç vermez. Genellikle bu hastalıkla ilgili olarak sarımsak, sirke ruhu, soğan suyu, ardıç katranı, pelin otu, tentürdiyot, tarçın yağı ve kortizon gibi bir çok şey duyabilirsiniz. 

Bu bitkisel tedavi yöntemlerinin büyük çoğunluğu kati bir başarı sağlamaz, zaten bu hastalıktan muzdarip olanlar bilir ki dökülen yerler çıksa da zamanla geri dökülebilir. Saçkıranla ilgili yazacağım bakım kürü sakal kıran noktasında da faydalanabileceğiniz oldukça etkili ve hızlı sonuç verici bir kür olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder