24 Ekim 2014 Cuma

Saçkıran İyot Kullanımı

İyot Saçkıran


Saçkıran tedavisinde kullanılan ürünleri yazdığım yazılar devam ediyor. Önceki yazılarda çay ağacı yağı, tarçın yağı, sarımsak ve sirke ruhunu aktardım, bu yazıza ise iyotu anlatacağım. İyot çok eskiden beri saçkıran ve sakal kıran tedavisinde kullanılan bir madde, bizdeki yerel kaynaklar genellikle sarımsak ve sirke ruhu üzerinde dursa da yabancı kaynaklarda iyot daha sık geçiyor. Bunun nedeni yabancılarda (ABD hariç orada her duyduğuna inanma eğlimi var, ama Avrupalılar oldukça mantıklı yaklaşmışlar olaya) bizim gibi şifacı şarlatanlara çok meyletmedikleri için daha bilimsel yaklaşıyorlar olaya. Örneğin sirke ruhu dediğimiz asetik asiti yabancı kaynaklarda tavsiye eden yok gibi bir şey. 


İyot


İyot adını yunanca iodesten alan bir element. Tıpta ve fotoğrafçılıkta kullanılan bir madde. Aslında iyot dediğimizde hepimizin aklına iyotlu su veya tentürdiyot gelir. Zaten her iki madde de iyottan yapılır. Birde ilkokul derslerinin deneyleri vardır çocukluktan aklımıza kalan, patatese iyot damlatılınca patates bir anda mavileşirdi. Bu arada önemli bir bilgi vereyim guatırı olanlar iyottan uzak dursunlar.

İyot en çok dezenfektan olarak kullanılır, bakteri, mantar, spor, virüs gibi maddelere kayşı oldukça etkili bir maddedir. Tentürdiyot olarak yıllarca kullandık iyor çözeltilerini, hani şu kahverengiye boyayayn maddedir. %2 ile %5 arası iyot ve %2 ile %5 arası sodyum iyodür ile hazırlanan bir çözeltidir tentürdiyot. Ancak açık yaralara ve mukoza bölgesinde hücre öldürdüğü bilinmektedir. Eswkiden saç kazıyıp tentürdiyot sürülerek saçkırana karşı bir müdahale mantığı olduğu için bazı insanlarda kalıcı hasarlara neden olmuş.

Günümüzde tentürdiyotun yerine batticon kullanılır %10 serbest iyot içeren 10 g Polivinlipirolidon İyotçözeltisidir ve tentürdiyota oranla etkisi daha az olmasına rağmen yaralarda kullanılma durumu daha etkili bir maddedir. 

Her iki madde özellikle mantar hastalığına yakalanmış kedi köpekler için halen tercih edilmektedir, ancak modern anti fungist yani mantar ilaçlarının geliştiği günümüzde tercih edilmeleri için bir neden göremedim ben şahsen.

İyodun Saçkırana Faydaları


İyot çözeltileri kuvvetli bakteri ve mantar ilaçları olduğu için saçkırana faydalı olduğunu iddia edenler bir noktada haklıydılar. Zaten saçkıranın bir mantar hastalığı olduğu teorisi de bu mantıkla doğrulanıyor, çünkü saçkırana iyi geldiği söylenen kortizon hariç hemen hemen her madde mantar karşıtı maddeler.

Saçkıran için iyot veya iyot çözeltileri olan tentürdiyot ve batticon kullanılırmı sorusuna cevap vereyim, kişisel olarak tentürdiyotu çok önermiyuorum, hücre ölümü yaptığı ve aşırı zehirliği özelliği düşünüldüğünde kullanılmaması gerekir. Ancak batticon daha hafif bir madde ve sulandırılarak yada çözeltilerin içerisine katılarak saçkıranda kullanılabilir diye düşünüyorum. Zaten yakında yazacağım kürün içerisinde bir iki damla batticon kullandım. Biliyorum merak ediyorsunuz ne yazacak diye ama bekleyin fotoğrafları ve videoları hazırlıyorum, saçkıranı tamamen yenecek bilimsel ve mantıklı bir kür hazırlayacağım. Umuyorum ki saçkıran tarih olacak bu kürle, en azından benim gibi vücudunda kıl kalmayan alopesi universalis olan birisi için şimdiden saçar ve kaşlar çıkmaya başladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder