29 Ekim 2014 Çarşamba

Saçkıran SADBE

Squaric Acid Dibutylester




Saçkıran için kullanılan bir başka tedavi metodu SADBE (squaric acid dibutylester) isimli tedavi yöntemidir. SADBE aslında 20 senedir kullanılan bir metod, topikal immunoterapiye duyarlı şiddetli alopesi areata hastaları için kullanılan bir metod. DPCP (diphencyprone) ile benzer bir tedavi yöntemi olan SADBE tedavisi, ileri derece saç ve sakal kıran durumlarında başvurulan bir yöntem.


Saçkıran Sadbe Tedavisi




SADBE 1979 yılında bulunan bir madde, asetonda çözülerek kullanılıyor. Sürüldüğü bölgede, alerjen ve duyarlılık artırıcı olarak kullanılıyor. Sadbe metodu alopesi areata ve siğil tedavisinde kullanılmaktadır. Tedavi süresi 6 ila 9 ay arasında sürmektedir, tedavi başarı oranları çeşitli çalışmalarda değişiklik göstermekle birlikte %30 ila %60 arasında başarı sağladığı bulunmuştur. Ancak alopesi areata hiç bir tedavi yapılmadan dahi birkaç yıl içinde %60 oranında kendiliğinden geçen bir hastalık olduğu düşünüldüğünde çok da başarılı bir yöntem değil.

Kaldı ki sadbe (squaric acid dibutylester) tedavisi normal tedavilere yanıt vermeyen hastalara öneriliyor. Ayrıca sadbe ve difensipron oldukça ağır maddeler ve bölgede mutojenik etkiler gösterebileceği gibi, büyük oranda kontakt dermatite neden olabilir.

SADBE Saçkıran Kullanımı


Saçkıran tedavisinde sadece ileri vakalarda kullanılan sadbe tedavisi genellikle saçkıran veya sakal kıran olan bölgeye asitin sürülmesiyle yapılıyor. Sürülen asit bölgeyi yakarak o alanda duyarlılık oluşturuyor ve saçların çıkmasını sağlıyor. dermatoz.org da yayınlanan gürkan, serdaroğlu ve oğuz'un yaptığı çalışma ciddi anlamda sadbe noktasında bilgiler veriyor. link

Sonuç


Saçkırandan çok çektim, hemen hemen bütün tedavi metodlarının çoğunu denedim ve yeni duyduklarımı araştırdım. Sadbe de iddialı söylemleri olan bir doktorun sitesinde okuduğum bir yöntemdi. Aslında bu tedavinin benzerlerini difensipron ve dinitroklorobenzen adıyla duymuştum ama sadbe olarak bilmiyordum. Neyse uzatmayayım kişisel kanaatime göre çok değişim yaratmayacak bir tedavi yöntemi. Zaten Türkiyede yapılan çalışma da tedaviye (%34,6) oranında yanıt alındığı yazıyordu. Özellikle yeni saçkıran veya sakal kıran olanlarda denenmemesi gereken bir yöntem. Ama inatçı yıllardır geçmeyen alopesi universlis veya alopesi totalis durumlarında denenebilir.

Aslında kontakt duyarlılık oluşturmak, ya da bölgeyi asetik asit (sirke ruhu) ile yakmak (zehirli bir madde sirke ruhu denemeyin) benim tesadüfi keşfettiğim metodu doğruluyordu. Bu yüzden sonuç verme mekanizmasını iyi inceleme şansı buldum bu illeti yaşayan birisi olarak. Evet çok az kaldı, resimleri ve metodu paylaşacağım sizlerle.  

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder