23 Ekim 2014 Perşembe

Saçkıran Sirke Ruhu Kullanımı

Sirke Ruhu Saçkıran


Bu yazımda size saçkıran konusunda çok sık kullanılan sirke ruhu isimli maddeden bahsedeceğim. Saçkıran olduğumda deliler gibi internetten bilgi ararken gördüm bu maddenin adını, tabi soluğu aktarda aldım, aktar tamamen doğal sirkeden yapılıyor diye verdi bana bu şişesi 3-5 lira olan maddeyi. Doğal sanarak kullandım, ama saç derimde bir yanma oldu ki anlatamam. Sonra o acının etkisiyle ikinci seferde kullanmaya cesaret edemedim. 


Saçkıran veya sakal kıran bir çok insanın korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Saçlarınız kezinlikle çıkacak merak etmeyin. Ancak dikkat edin sizin bu hastalığınız üzerinden para kazanmaya çalışan insanlar var. Allah adını çok zikreden, şifalı bitkilerden bahseden bu uyanıklardan uzak durun. Çünkü modern tıbbın bile çaresiz kaldığı durumlarda türüyor bu şarlatanlar. Osmanlıdan bu yana bu böyle tedavi edilir, ecdadımız,  ceddimiz diye konuya başlarlar, ama bu cahillerin bilmediği bir şey var ki bir çok osmanlı padişahı genç yaşta hastalanıp ölmüşlerdir. Günümüzde çok basit hastalıklardan olan çıban yüzünden ölen Osmanlı padişahı kaç tane deseniz ağzı açık ayran budalası gibi bakarlar. Yani inanmayın bu çare bizden şifa Allahtancı soytarılara, çünkü başarılı olamayınca allah şifa vermiyor diye işin içinden çıkarlar.

Sirke Ruhu


Sirke ruhu denince insanların aklına sirke özü gibi bir şey geliyor. Evet doğru, sirke bu özden yapılıyor, Aslında günümüzde marketlerde satılan bu ucuz sirkelerin tek olayı bu sirke ruhu denen maddeden %5 eklenerek yapılıyor, biraz aroma, biraz tatlandırıcı ile tonlarca sirke yapılıyor. 

Şİmdi sıkı durun bize sirke ruhu diye satılan şey saf asetik asit (acetic acid) maddesi, yani sirkeden elde edilmiyor ve doğal bir şey değil, ayrıcada zehirli bir madde.

Sirke ruhu diye başınıza sürdüğünüz şey oldukça ucuz ve zehirli bir madde, tuvalet temizliğinde cam silmede, sanayide kauçuk eritmede vb. kullanılan bir madde, peki sirkede neden zarar vermiyor diyecek olursanız, aslında yapay olduğu için zararlı ama çok seyreltik yani %5 oranında içeriyor sirke bunu. Unutmayın eskiler "keskin sirke küpüne zarar" diye atasözünü boşa söylememişler, üzümden elde edilen doğal sirke iyidir, ama raflarda satılan sirkeler ne kadar doğal bunu bilen yok.

Sirke Ruhu Zararları

 

Asetik asit yani bildiğiniz adıyla sirke ruhunun zaralarını kısa bir wikipedia alıntısıyla yazayım sonra saçkıranda ne işe yaradığını anlatacağım.

"Yoğun asetik asit cildi yakar, göze kalıcı zarar verir ve ciltte kabarcıklar oluşmasına neden olur. Etkileri birkaç saat sonra hissedilir. Bu etkilerden korunmak için nitril koruma eldivenleri giyilir (lateks eldivenler koruma sağlamaz). Asetik asit 39 °C üzerinde tutuşabilir, havayla patlayıcı karışımlar oluşturabilir.

%25'den daha yoğun asetik asit, keskin kokusu ve yakıcı buharlarından dolayı laboratuvarlarda kullanılması zordur, çekerocak altında kullanılmalıdır. Seyreltik asetik asit (sirke gibi) zararsızdır, ama daha kuvvetli çözeltileri insan ve hayvanlar için zararlıdır. Sindirim sistemine ciddi hasar verebilir ve kan asitliğini ölümcül oranda değiştirebilir." Wikipedia

Uzun lafın kısası sirke ruhu diye kullandığınız asetik asit zararlı bir madde, hele bir de bunu yok saçınızı tıraş edin ondan sonra sürün diyenler var ki tam cehalet, labaratuada veya sanayi ortamında bile koruyucu kıyafet olmadan kullanılmayan, zehirli bir maddeyi insanların kafasına sürdüren bir cahil zihniyetten bahsediyorm, kimbilir günümüze kadar bu maddenin yan etkilerinden kaç kişi zehirlendi veya öldü haberimiz bile yok.

 

Sirke Ruhunun Saçkırana Faydaları

 

Sirke ruhu denen "asetik asit" saçkırana faydalı bir madde. Tabi sirke ruhunun zehirli olmasını saymazsak. Ayrıca tehlikeli, bazı yerlerde insanların saç diplerini yaktığını ve bir daha saç çıkmadığını okudum. 

Sirke ruhu saç derisine sürüldüğünde bölgeyi yakıyor, yani bir nevi deriyi yakıyor, çünkü kuvvetlibir asit ve bu sayede bölgedeki mantarları öldürüyor. Bir çok insanın sirke ruhu saçkırana çok iyi geliyor demesinin sebebi de bu, ama hızlı etki etmemesinin de sebei, tedavinin bilinçli yapılmaması, diğer şeylerle desteklenmemesi gibi durumlar var zannımca. 

Yani insanlar kafalarına sirke ruhu sürüp geçmesini bekliyorlar, oysa asetik asit o bölgeyi yakıyor, ciltte açık yara oluyor, bir enfeksiyon kapsanız çok ciddi problemler yaşayabilirsiniz, bölgenin ve kıl köklerinin bakılması lazım. Yani bu sirke ruhu saçkıranı kesin geçirmez, ama sarımsaktan daha etkili bir yöntemdir ama asla kullanmayın. Sirke ruhu zehirlidir, saçlarınızı hepten kaybettirecek derecede aşınma yapabilecek ölüme varabilecek sonuçları olan kuvvetli bir asittir nokta.

1 yorum:

  1. Paylaşım için çok teşekkürler. Bende de sakallıdan var yayılıyor. Yazılarınızdan çok istifade ettim. Ama TCA kullanımı sonrasında sonuç alabildiniz mi? Blog Kasım 2014 te kalmış. Son durum nedir acaba, TCA Yavsiye ediyormusunuz? Çok teşekkürler . Çok geçmiş olsun.

    YanıtlaSil