8 Kasım 2013 Cuma

Saç Kıran Bitkisel Tedavisi


Bitkisel Saçkıran Tedavisi


Saçkıran rahatsızlığının birçok sebebi bulunmakla birlikte saçkıranı açığa çıkaran ana neden gerginlik, üzüntü ve aşırı stres gibi durumlardır. Alopesi areata olarak da bilinen bu hastalıkta saçlar öbek öbek dökülür. Bağışıklık sistemine bağlı olan bu hastalık için bazı doktorlar mantarik bir durum olduğunu dile getirmekteler.


Saçkıran rahatsızlığının bitkisel tedavisi için birçok bitki ve bitki özünden oluşan çeşitli tarifler veriliyor, sağlık ve bakım bloglarının birçoğunda akla hayale sığmayacak tarifler ve yazılar okudum. Şimdi zaman içerisinde bu yazan bitkileri ve etki mekanizmalarını araştırdım ama bir çoğu gerçekten işe yaramaz. Zaten bundan sonraki yazılarda işe yarayan bitkilerin neden yaradığını detaylı olarak açıklayacağım. 

Saçkıran İçin Bitkisel Kürler


Aşağıdaki metodlar saçkıran için bitkisel tedavi olarak anlatılan metodlar.

  • Saçkıran için bitkisel tedaviye başlarken gerginlik çayı uygulanması önerilir. Bunun için 2/3 oranında oğul otu ve 1/3 oranında karabaş otu karıştırılır ve çay demler gibi hazırlanarak günde 3 defa su bardağı kadar içilmelidir.
    NOT:
    Bu metodla stresin ortadan kaldırılması amaçlanmış, ancak size önerim psikolok veya psikiyatri uzmanından yardım almanız. evet stres saç kıranda çok önemli ama bunu otla çerle çöple gideremezsiniz. Eğer aşırı gerginseniz ilaç kullanmanız faydanızadır.

  • Saçkıran bitkisel tedavisi için pelin otu bitkisini sirke ile kaynattıktan sonra başınızı bununla her gün yıkayabilirsiniz.
    NOT: Saçkıran için bahsedilen bu yöntemde pelin otu "artemisia absinthium" olarak geçen bir bitki, türlü alkol muhabbetlerinde anlatılan absent bu ottan yapılıyor.
    Thujone isimli yüksek toksitesi bulunan bir bileşik içeriyor ayrıca phenolic acid, caffeic acid, ferulic acid, sinapic acid, p-hydroxyphenol acidid acid, vanillic acid, salicylic acid, p-coumaric acid, gibi asitler var. bu noktada mantar kırıcı bir özellik göstermesi mümkün. Sirke ise zaten o çokça anlatılan sirke ruhu denilen zehirli acedic acid den oluşuyor, sirke %5 asetik asit içerir. Bu durumda bu tarif iş görür, ancak çok etkili olmasını beklemeyin ve toksik yani zehirli etki gösterebilir.
  • Sarımsak ezilerek kına ve hindistan cevizi yağı ile karıştırılıp merhem kıvamına ulaşması sağlanır. Elde edilen merhem saçkıran olan bölgelere sürülebilir.
    NOT: Saçkıran için en çok tavsiye edilen ürün şüphesiz ki sarımsaktır. Peki ne var bu sarımsak "allium sativum" olarak adlandırılan bu bitkide yüksek oranda kükürt, alliin, ajoene, b3 vitamini, c vitamini, çinko gibi maddeler var bu durumda sarımsak mantar öldürücü görevi gördüğü için saçkıranda faydalıdır denilebilir. Ancak sarımsak çok kuvvetli mantar öldürücü görevi görmediği için saçkıranda çok hızlı sonuç vermez.
     
  • Berberler mikropları öldürme amacı ile sirke ruhu ile kafayı yakar. Bu şekilde saçların yakılması tavsiye edilmemektedir. Sirke ruhu ile saç derisi kızarır ve bu bölgelerden tekrar saç çıkımı zorlaştırılır.
    NOT: Saçkıranda etki eden bir diğer kür sirkeruhu yani asetik asitle yapılan kürdür. Acedic Acid mantar öldürücü dezenfekte edici ve irite edici yani soyucu bir asittir. Ama sirke ruhu diye satılan acedic acidin toksik etkilerinin yüksek olduğunu ve zehirli bir madde olduğunu unutmayın, labaratuarlarda bile dikketli kullanılan, safıyla insan bedeni temas ettirilmeyen asetik asit yani sirke ruhu dolaşım sistemine ve karaciğere kalıcı hasar bırakır. Kan asitliğini ölümcül oranda değiştirebilir.


Saçkıranın tam olarak sebebi bilinmemekle mantarlara bağlı bir durum olduğu ve bağışıklık sistemi sonucu açığa çıktığı düşünülmektedir, ayrıca saçkıran olan bölgede kan dolaşımının arttırılması olumlu etkiler sağlamaktadır. Kan dolaşımını arttırmak için biberiye yağı, lavanta yağı, portakal yağı sürüldüğü bölgelerde dolaşımı arttırır. Ayrıca mantarlara karşı tarçın yağı, çay ağacı yağı ve bulabilirseniz duman ağacı yağı oldukça işe yarar. Aktarlarda ve çeşitli dükkânlarda satılan yağların büyük çoğunluğu orijinal yağlar değildir. Bu yağların orijinallerini doa kozmetikten satın alabilirsiniz. 

Saçkıran Bitkisel Çözümü


Zırnık yani hamamotu bitkisinin saç kırana iyi geldiğini okuduö, zırnık bitkisi yoğun kükürt içerir, ufakta olsa etkisi olabilir, ama kuvvetli değildir. Ardıç katranının saçkıranda etkisine gelince hem mantar kırıcı hemde kıl kökü besleyici etkilerinden dolayı saçkırana faydalıdır. Kızıl ağaç yaprağı kullanımı öneriliyor, hiç bir işe yaramaz. Soğan suyu da kükürt ve diğer bitkisel özler itibarıyla kullanılabilir, özellikle yabancı forumlarda çok sık adı geçiyor. Ufakta olsa faydası olacaktır. Bunlar haricinde defne tohumu, mazı, çeşitli yağlar ve otlar öneriliyor hiç birisi sorunlarınıza tam anlamıyla çözüm üretmez.

Saçkıran bitkisel tedavisi için yapabileceğiniz başlıca yöntemleri saydım, ama eminim ki daha bir sürü tarif verilmiştir, fakat bunların büyük çoğunluğu bilimsel mantıktan uzak şeylerdir. Saçkıran olanların bu durumlarından istifade etmek isteyen kerameti kendinden menkul şifacılara inanmayın, tek amaçları sizden para almak, ilerleyen yazılarda videolu ve resimli olarak yaptığım kürü sizlerle paylaşacağım, sonuçlarındaki etkiyi hep beraber göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder