25 Kasım 2013 Pazartesi

Saç Kıran Hakkında

Saç Kıran Blog u olarak size saç kıran nedir, alopesi areata, saç kıran tedavisi, saç kıran belirtileri ve saç kıran bitkisel tedavileri hakkında bilgiler vermekteyiz.

Saçkıran sinsi hareket eden ve belirtilerini hemen ortaya koymayan bir saç dökülmesi hastalığıdır. Klişe sebeplerin aksine saç kıran gerginlik ve psikolojik travma gibi nedenlerden değil, cildimize bulaşan ve ani yayılan bir tür mantarın sebep olduğu cilt ve saç hastalığıdır.


Alopesi areatanın nedeni nedir?

Alopesi areata otoimmun bir hastalıktır. Otoimmun hastalıklarda bilinmeyen bu nedenle bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak görüp bu hücrelerle savaşmaya başlar. Bu durumda kıl kökleri etrafında bulunan lenfosit denen hücreler sitokin diye adlandırılan kimyasallar salgılarlar ve bu da saçlarda dökülmeye neden olur.


Saçkıran bir mantar enfeksiyonunun oluşturduğu ve özellikle saç sakal kıllarını döken bir deri hastalığıdır. Mantar kılların içerisinde ilerleyip, bu kılların matlaşıp, çabuk kırılabilmesine neden olur ve böylelikle, kıllı bölgede kılsız veya az kıllı bir bölge oluşur. Saç kıran genelde baş bölgesinde olmakla beraber, sakalda, vücut tüylerinde de olabilir.

Saçkıran rahatsızlığının birçok sebebi bulunmaktadır. Saçkıran sebeplerinden biri olarak gerginlik ve aşırı gerginlik de bulunmaktadır. Saçkıran rahatsızlığı ile avuç içi gibi saçlar öbek şekilde dökülür. Ayrıca saçkıran rahatsızlığının mikrobik sebepleri de vardır.
Saçkıran rahatsızlığının bitkisel tedavisi için birçok bitki ve bitki özü kullanılır. Aşağıdaki metodlar saçkıran için bitkisel tedavi özelliğinde önerilerdir.

Alopesi areata belirgin bir rahatsızlık vermediği için, genellikle berberler tarafından saptanır. Saçın büyümesi durur ve kökünden ayrılır. Alpopesi areata üç evre gösterir. İlk olarak saçlar aniden dökülür, sonra dökülen alanda genişleme olur. Son olarak da saçlar başlangıçta renkleri beyaz veya gri olarak çıkmaya başlarlar. Bu ayları hatta yılları alabilir. Yeni kıllar çıkarken diğerleri dökülebilir.

Sakal kıran, gerginlik kaynaklı saçlarda veya sakallarda meydana gelen kıl dökülmeleri olarak ifade edilir. Sakal kıran ilk başlangıç aşaması madeni para büyüklüğünde bir alanda dökülme olarak başlar ve zamanla bir kaç bölgede oluşamaya başlar. Ufak bir madeni para büyüklüğünde başlayan sakal kıran tedavi edilmediği takdirde sakal kıran alanı büyüyebilir. Sakal kıran sinsi bir hastalık olup, yavaş yavaş ilerleyebildiği gibi birden bire de gelişebilir. Genelde yetişkinlerde rastlanan sakal kıranın asıl etkeni, at, köpek, sığır gibi hayvanlarda rastlanan Trichophyton gipseurridur. Sakal kıran iltihaplı bir hastalık olup, bu tür hayvanlarla haşır neşir olan çiftçilerde veya evde evcil hayvan besleyen kişilerde görülebilir. Hijyen koşullarının yetersiz olduğu yaşam alanları da sakal kırana ortam hazırlamaktadır.

Avustralya’da, Avrupa’da ve A.B.D.’n de yaygınlıkla kullanılan, mantarları ve virüsleri öldürebilme gücüne sahip bitkisel bir yağ olan çay ağacı yağının adını son günlerde birçok yerde duyuyoruz. Bu mucizevi yağ hakkında olumsuz hemen hiçbir bilgiye rastlanmıyor. Acil yardım paketi gibi bir yağ denilebilir.

Yukarıdaki yazılar şimdiye kadar blog umdaki yazıların bir özeti idi hepinize iyi okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder